Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχος.Γιατί είναι τόσο σημαντικά.


Oταν ακούμε τη λέξη αυτοπειθαρχία,συνήθως κάτι αρνητικό μας έρχεται στο μυαλό.Κάτι σαν πίεση,καταναγκασμός,κάτι που δε θέλω να κανω αλλά πρέπει κλπ.
Μήπως είναι λίγο παρεξηγημένη αυτή η λέξη;

Γιατί θα πρέπει μόνο ό,τι μας ευχαριστεί και είναι εύκολο να κάνουμε;
Γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι συνήθως δεν είναι ανάγκη να κουραζόμαστε;
Πως θα πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε χωρίς αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία;
Ποιος είναι ο λόγος που δεν καταφέρνουμε να τηρήσουμε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή ακόμα... το στόχο να κρατάμε σε τάξη τη ντουλάπα μας;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality,o αυτοέλεγχος δε σημαίνει στέρηση αλλά καλύτερη διαχείριση αλληλοσυγκρουόμενων στόχων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλού αυτοέλεγχου και ικανοποίησης από τη ζωή. πχ το άτομο με υψηλό αυτοέλεγχο αρνείται ευκολότερα να καταναλώσει ένα γλυκο γιατί γνωρίζει ότι έτσι συγκρούεται με το στόχο του να αδυνατίσει ή να παραμείνει αδύνατο.
Αντιθέτως, το άτομο με χαμηλό αυτοέλεγχο, ενδίδει συχνότερα στο γλυκό, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνει να αδυνατίσει ή να διατηρήσει το βάρος του.
Ετσι ,στερείται την ικανοποίηση του να χάσει βάρος ή να παραμείνει αδύνατο και νιώθει συχνά στενοχώρια ή χαμηλότερη αυτοπεποίθηση.
Τα άτομα με υψηλότερο αυτοέλεγχο αντιμετωπίζουν λιγότερο συχνά καταστάσεις όπου πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε κάτι που θα τους προσφέρει στιγμιαία ικανοποίηση αλλά θα έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις αρνητικές.
Ο αυτοέλεγχος λοιπόν σου "στερεί" τη στιγμιαία ικανοποίηση αλλά σου προσφέρει μακροπρόθεσμα, θετικά αποτελέσματα.

Και πως αποκτάω αυτοέλεγχο;

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να αποκτήσεις αυτοέλεγχο.Είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια oπότε μην απογοητευτείς από τις αποτυχίες .Αν θέλεις να κάνεις μια δίαιτα και πας σε διαιτολόγο,θα σου δώσει ένα διαιτολόγιο.Αυτό εσύ πρέπει να το τηρείς ώστε να καταφέρεις να χάσεις κιλά.Αν τελικά τα καταφέρεις αυτό οφείλεται στο ότι δεν ενέδωσες στους πειρασμούς.Μπορεί ο διαιτολόγος να σου έδωσε μια πολύ καλή δίαιτα ,αλλά αν εσύ δε μπορούσες να την τηρήσεις δε θα κατάφερνες και πάρα πολλά.Η επιτυχία σου να χάσεις κιλά οφείλεται στο ότι εσύ ήσουν αποφασισμένος να τηρήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής.
Ενας τρόπος που θεωρώ ότι μπορεί να σε κάνει να είσαι πιο αφοσιωμένος στους στόχους σου,είναι να σκέφτεσαι πόσο θετικά αποτελέσματα θα έχεις και πόσο ικανοποιημένος θα είσαι.Στο κάτω κάτω εσύ διαλέγεις στόχους ,κανείς δε μπορεί να σου επιβάλλει να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου.Βάλε πρόγραμμα,σκέψου το θετικό αποτέλεσμα και ξεκίνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου