Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

προσδοκίες αυτοαποτελεσματικότητας

Σύμφωνα με τον Βandura,oi Π.Α.Α. είναι οι αξιολογήσεις που κάνει το άτομο για το πόσο καλά μπορεί να εκτελέσει μια πράξη που απαιτείται προκειμένου να αντιμετωπίσει μελλοντικες καταστάσεις.

Κατα την κοινωνικογνωστική θεωρία του bandura,oi Π.Α.Α. ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ:

1)ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ:οι επιτυχίες αυξάνουν την δύναμη των Π.Α.Α.Αντιθετως οι αποτυχίες εξασθενουν τις Π.Α.Α., αλλά η επίδρασή τους εξαρτάται και από αλλους παραγοντες πχ.τη δυσκολία του έργου..

2)ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΠΡΟΤΥΠΟΥ:παρατηρώντας τη συμπεριφορά άλλων ενισχύονται ή εξασθενούν και οι δικές μας προσδοκίες αυτοαποτελεσματικότητας.

3)Λεκτικη πειθω.Ακουγοντας τη γνώμη τρίτων επηρεάζεται και πάλι η δικη μας Π.Α.Α.H ΛΕΚΤΙΚΉ ΠΕΙΘΩ χρησιμοποιείται στις θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω της συζήτησης ωστε να πεισθεί το άτομο ότι είναι ικανό να πετύχει ένα στόχο.

4)Συναισθηματικη διεγερση.Οι ανθρωποι νιώθουν ότι τα καταφερνονυ συνήθως σε καταστάσεις όπου δε βιώνουν ένταση.το άγχος προκαλεί εξασθένηση των προσδοκιών.

5)Προσωπική ιστορία ατόμου.(οικογένεια,σχολείο,συνομήλικοι). Ενισχύθηκαν οι Π.Α.Α. του ως παιδί ?

Οι ανθρωποι αποφευγουν καταστασεις που πιστευουν ότι ξεπερνούν τις ικανότητες που έχουν αλλά επιμένουν σε δραστηριότητες και ενέργειες που νιώθουν ότι μπορούν να επιτύχουν.Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν,καταβάλουν μικρότερη προσπάθεια από ότι στη δευτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου